【理財個案】如何戰勝股災時的恐懼

可否分享一下你當年有冇如何戰勝恐懼?你講過2008年大跌市,2016年股災,當時都令你當時身家大縮水,但之後反而身家大增,點做到?

你見住自己股票價不斷跌,點可以克服?當時驚唔驚?點解可以把握到機會令升你之後身家大增?

我持有的股票應該是有質素的,但每次見到股價跌都會不安,我好擔心如果股災,心理上到時可能會亂左策略。我未經歷過股災,唔知到時應該點面對,或點樣避開?

更多內容:【理財個案】借貸投資變蟹貨點做好?

個案重點:

  • 未經歷過股災
  • 2008及2016年股災

重點目標:

  • 如何戰勝股災時的恐懼
  • 股災時的財富配置
  • 如何把握機會翻身

分析:

經驗是其中一個重要元素,過往20年,經驗多次大市上上落落,身上大升與大跌,就會學懂訓練,平常心面對股市上落。

第一要明白,大市恐慌期,持股的股價雖然會跌,身家看似減少左,但在長期來說,這是難得的機會,所以野都要從長遠角度分析。

另外,買股票就是買企業,只要企業有質素,完全唔需要理中短期的股票,當你愈有企業方面的知識,愈了解該企業的業務情況,這更平常心面對中短期不利情況。

原理就如同買樓,個個都想要沙士價,到近期新沙士,好多人就驚,2001年買樓,會跌到2003年,心理壓力好大,但而家睇翻,就賺到幾倍。永遠都係,係最差的經濟與市況,就是長期入貨機會,但我地唔會知幾時先係最底,現時如同2001年?還是2003年?無人知。

我又覺一例,我投資比亞迪(1211)已有12年,買入後股價上到$88,之後又跌翻去$12,你可以想象,這股是我最大持股,這股跌了近9成!身家當然大縮水,但你要記住,我地不是睇當刻的「股價」,而是著重長遠的「企業價值」,當時我就是從長遠價值,去平常心面對股價。

面對股價,第一,要平常心對待當前股價,第二,要分析企業的長遠價值,第三,如果企業質素無變,這是入貨機會。第四,你任何時間都要有基本現金,無人知股災幾時出現,有現金就可以在股災買平貨。

我地唔需要驚股災,反而應好好利用機會。

我地最重要是建立一個長期的「財富組合」,要優質,要平衡,要適合你的年齡與風險承受程度。建立後長期持有,不是買賣賺差價,而是成為你財富組合一部分。

更多內容:

人民幣貶值 買兩隻香港出口股對冲

多角度拆解友邦抄底策略

印突禁小麥出口|糧食保護主義抬頭 吼3隻農業股

滯脹殺埋身 4隻藍籌內需股頂得住

分享給你的朋友

美股表現近年持續強勁,不知如何入手?我們精選了10隻高增長美股,並撰寫了《不應錯過的10隻高增長美股》免費報告。立即按此下載!

想提早退休? 想提高每月的被動收入?

我們撰寫的《必須收藏的收息股投資指南》電子書用實例教您挑選出真正可長期持續派息的收息股及揭示必要避開的收息「陷阱」。要知道打造穩健收息投資組合的竅訣,請立即按此免費下載!

本文所提供的信息僅供一般參考之用,並不構成任何個人化的投資勸誘或建議。作者沒持有以上提及的股票。
HK MoneyClub (www.hkmoneyclub.com)