用發商展按揭買入樓花 可轉按至銀行高成數按揭慳息?

好多人買樓花嘅時候都會用到發展商按揭(一按/二按),而發展商按揭其中一個特色就按揭利息係首2至3年會較低,基本上睇齊銀行按揭利息,但低息期過後按息會大幅抽升。

若低息期過後未能將物業轉按至銀行,供樓壓力將大大增加。如果用發展商按揭買入咗樓花,想轉按到銀行,又有咩需要注意嘅地方?

轉按時物業必須為現樓

現時樓花期一般為2至3年,有時候亦會出現遲收樓嘅情況。

若然物業係低息期完結時亦未完成收樓,業主只能繼續捱貴息直至收樓程序完成。而收樓後約一個月,等物業轉為現樓契之後,銀行先會接受轉按嘅申請。

樓價限制

由於高成數按揭樓價適用範圍為$1000萬以下,若超過$1000萬的物業是無法由發展商按揭轉按到銀行。

假設數年前以$900萬買入樓花,並申請了銀行一按及發展商二按合共$720萬,現欠按揭$680萬,而目前樓價由$900萬升至$1100萬。

由於$1100萬物業最多只能做5成按揭,即$550萬,若要由發展商按揭轉按到銀行慳息,就需要自己額外拎$130萬還比發展商,否則就只能夠繼續捱貴息。

萬一遇到以上情況,大家不妨試下搵多幾間銀行估價,如果有銀行估到過$1000萬,就符合高成數按揭嘅樓價限制,可以申請轉按到銀行慳返啲利息。

轉按最多只能做8成按揭

由發展商按揭轉按到銀行高成數按揭最多只能做8成按揭,即使物業價值$800萬以下亦不能夠做9成按揭,而且轉按亦不具備套現功能。

以發展商按揭買入樓花,在低息期完結時物業估值不幸下跌,申請人想甩走發展商按揭亦就需要自己抬錢還比發展商,又或者繼續捱貴息直到樓價上升至可以轉按的水平。

分享給你的朋友

美股表現近年持續強勁,不知如何入手?我們精選了10隻高增長美股,並撰寫了《不應錯過的10隻高增長美股》免費報告。立即按此下載!

想提早退休? 想提高每月的被動收入?

我們撰寫的《必須收藏的收息股投資指南》電子書用實例教您挑選出真正可長期持續派息的收息股及揭示必要避開的收息「陷阱」。要知道打造穩健收息投資組合的竅訣,請立即按此免費下載!

本文所提供的信息僅供一般參考之用,並不構成任何個人化的投資勸誘或建議。作者沒持有以上提及的股票。
HK MoneyClub (www.hkmoneyclub.com)

About 文博 17 Articles
「按揭大師按揭轉介」共同創辦人 係呢個資金泛濫嘅年代,如何運用金融知識及善用借貸力為非常重要嘅一環,熱衷於研究「按揭財技」。閒時寫寫文分享下所見所聞,當中包括按揭基礎知識、冷知識以及千奇百趣嘅按揭個案,都一一同大家分享探討。www.mortgagemaster.com.hk